Шпинатні англійські кексики з шинкою, яйцями пашот і голландським соусом


Мені дуже подобається період, коли нарешті з'являється свіжа зелень. За останні кілька років я особливо полюбила шпинат, адже з нього можна приготувати дуже багато смачних і корисних страв (наприклад шпинатний пиріг з сиром - це мій улюблений ланч цього сезону, а млинці із шпинатом - як варіант недільного сніданку:).
Сьогодні готуємо англійські кексики з шинкою, яйцями пашот і голландський соусом. Це така-собі ще одна варіація класичних яєць Бенедикт, рецептів яких існує безліч.

Інгредієнти

Для тіста:
30 г масла
10 г цукру
300 мл молока
1 пучок шпинату
дріжджі (~ 25 г)
мускатний горіх (~ 1/4 ч.л.)
0,5 кг муки
сіль

200 г шинки

Для яєць пашот:
яйця
оцет

Для голландського соусу:
1 ч.л оцту
2 жовтки
100 г топленого масло
лимонний сік з половинки лимона

Час приготування:
1 година 10 хвилин


Важко?
Яйця пашот з першого разу можуть не вийти, тому я приготувала для вас кілька хороших порад:)


Ставимо каструлю на невеликий вогонь. Кладемо масло та цукор, розтоплюємо, помішуємо. Додаємо 300 мл молока. Кип'ятити чи варити не потрібно, нам всього лиш потрібно розігріти:)
Сухі дріжджі висипаємо в каструлю, якщо ж у вас пресовані дріжджі - попередньо розчиняємо їх у воді. Температура молока в каструлі, куди вливаємо/висипаємо дріжджі, не повинні бути високою, інакше тісто може не вирости. 
Далі - кидаємо шпинат, потім - мускатний горіх. Помішуємо кілька хвилин. 


Змішуємо муку із сіллю та вміст каструлі. Можна спершу зробити це міксером, потім місимо тісто руками, підмішуючи муку при потребі. Кладемо в темне місце, накриваємо і даємо 30 хвилин часу, щоб підрости.


Далі -цікаве:) Розтягуємо тісто руками. Я вирішила робити менші хлібці, у мене їх вийшло десь 12 штук товщиною в 1 сантиметр.
Розігріваємо духовку до 180 градусів або ж використовуємо сковорідку для того, аби спекти кексики.
В духовці печемо хвилин 15, на сковороді (без олії!) - ~ по 5-7 хвилин з кожного боку, до появи скоринки.


Далі готуємо соус. Ось тут потрібно акумулювати максимум спритності і уважності:) Голландський соус дуже смачний, але вимагає працювати швидко і акуратно водночас.
Без паніки! Готуємо:)
1.Топимо масло, відставляємо в бік.
2.Нагріваємо воду в каструлі, зверху ставимо ємкість (робимо "водяну баню":), вливаємо туди чайну ложку оцту.
3. А далі починається найцікавіше:) Вливаємо в оцет жовтки, починаємо енергійно збивати вінчиком (або чим вам зручно:), іншою рукою повільно вливаємо тоненькою цівкою топлене масло в жовтки, все ще продовжуючи збивати. Консистенція соусу має бути гладенька і блискуча.
4.Знімаємо соус, додаємо лимонний сік, перемішуємо. Відставляємо вбік.


Варимо яйця пашот. Для тих хто ніколи їх не пробував ані варити, ані на смак скажу відразу - варто зробити це:) Яйця пашот на смак ніжніші, аніж ті, які варені традиційним способом. І готувати їх не так складно, як може здаватись.
1.Отже, наливаємо в каструлю води (не багато, максимум 7-8 см), доводимо до кипіння, щедро вливаємо туди оцет (він не дасть яйцям розтікатись у воді).
2. За порадами прекрасної Джулії Чайлд варто підготувати яйця наперед. В кожному яйці робимо прокол голкою (це дозволить вийти повітрю назовні), кидаємо їх на 7-10 секунд у воду, виймаємо.
3. Далі розбиваємо яйце близько якнайближче до води, беремо ложку і легко направляємо білок в сторону від себе. Залишаємо яйце в спокої на 2-3 хвилини (в залежності від вашого смаку:).
4. Витягуємо, кидаємо в холодну воду, забираємо зайвий білок.



 Розрізаємо кекси надвоє, кладемо шинку, яйце, поливаємо соусом.



А далі їмо смачний і корисний сніданок:)


2 коментарі: