Тарт Татен: як одна випадковість створила легенду


Цей тарт з карамелізованими яблуками і ніжним смаком вершкового масла був винайдений зовсім випадково. За багато років тарт Татен став невід'ємною частиною французької кухні а віднедавна ще й отримав персональну сторінку в моєму кулінарному записнику:) 
Готувати Татен просто і дуже захоплююче мабуть тому, що це чи не єдиний пиріг, який потрібно робити навпаки. Тому сьогодні будемо не тільки вчитись пекти, але й трохи побавимось на кухні:) 

Отже, інгредієнти:

350-400 г муки
2 ст.л. цукру-пудри
1/2 ч.л. солі
~80 грам масла кімнатної температури, шматочками
1 яйце
1 кг яблук
200 г цукру
50 г масла

Тривалість приготування:
1 година

Час випікання:
30 хвилин

Кількість порцій
6

Важко?
Не важко і дуже цікаво:)


У середній ємкості змішуємо муку, пудру та сіль. Розминаємо кусочки масла спершу виделкою, потім - руками. Перетираємо суміш руками до утворення маси схожої на вогкий пісок. Збиваємо яйце у посудині, вливаємо у муку. Ретельно місимо тісто до однорідності, стараємось не місити занадто довго. Як тільки тісто стало однорідним і гладеньким - замотуємо в харчову плівку і кладемо в морозилку. Тим часом готуємо яблука.



Я майже ніколи не проводжу час на кухні одна. Зазвичай коти спостерігають за мною з найрізноманітніших локацій. Шелбі - в тренді, позує для інстаграм з півоніями:)


Повертаюсь до яблук:) Їх потрібно почистити, порізати на четвертинки, вибрати серединку.


А тепер увага. Важливо вибрати правильну форму у якій випікатиметься тарт. Вона повинна підходити і для газової плити, і для духовки. У мене знайшлась тефлонова сковорідка із ручкою, яка знімається. Якщо у вас є сковорідка із ручкою, яка не розплавиться у духовці - беріть саме її:)
Отже, далі розтоплюємо масло. Як тільки процес відбувся, виключаємо газ, посипаємо топлене масло цукром.


Далі викладаємо частинки яблук. Включаємо газ і карамелізуємо яблука на великому вогні 10-15 хвилин, час від часу поливаючи їх карамеллю.


Далі, переносимо форму із яблуками на робочу поверхні, підсуваємо яблука ложкою чи лопаткою якнайщільніше одне до одного. Розкачуємо тісто.


Викладаємо тісто зверху, заправляємо краї, зайве тісто - відрізаємо ножем.


Розіргіваємо духовку до 200 градусів і печемо Татен близько 30 хвилин, поки скоринка не підрум'яниться.


Потім витягаємо тарт, даємо йому хвилини 2-3 (але не більше 10!) відлежатись у формі і швидким рухом перевертаємо на дощечку. Милуємось цим дивовижним тартом-навпаки:)


Тарт Татен обов'язково вам сподобається! В ньому відчувається аромат масла, яблука на смак виходять неймовірно смачними! Хочеться їсти його ще і ще. Особливо примхливі гурмани можуть додати до нього кульку морозива, проте Татен абсолютно самостійний і гордий тарт:)



Буду рада, якщо мій запис стане для вас натхненням приготувати цей десерт. Повірте, у вас все вийде!:)
Також буду вдячна вам за відгуки та коментарі:)


Немає коментарів:

Дописати коментар