Кростата з рікоттою, шоколадом і апельсинами


Ця зима дивовижна як ніколи. Вперше в мене було сильне бажання святкувати Новий рік та Різдво, вперше ялинку вибирала самостійно, вперше свята дуже сильно відрізнялись від 23 попередніх варіантів. Безкінечна радість. Холодна пора року може бути не настільки нестерпною, якщо ігнорувати сірість за вікном, дивлячись фільми зняті по сценаріях Тарантіно, старі британські сіткоми і фільми Уеса Андерсона. 
Переживши мужньо (майже;) всі святкові гастрономічні оргії та повну байдужість до кухні, я знову повернула собі натхнення і готова ділитись з Вами тільки кращими і перевіреними рецептами.
Сьогодні готуємо неймовірно смачний і простий італійський пиріг - кростата. Ніжний крем-сир рікотта з шоколадом і свіжим апельсином...краще, ніж можна уявити. Одним словом, італійці знають толк в десертах:)
Кростату я пекла вперше,тому готувала тісто і начинку на невелику порцію. Діаметр моєї формочки ~ 25 см, виходить приблизно 6 рівних шматків. 


Так от,  потрібні інгредієнти:

Для  тіста:
250 г муки
1 яйце
50 г масла кімнатної температури
50 г цукру
дрібка солі

Для начинки:
250 г рікотти
60-70 г цукру
50 г чорного шоколаду
2 яйця
1 ст. л крохмалю
цедра половини апельсина
ванілін або ванільний цукор (маєте екстракт - взагалі прекрасно:)

Опційно:
+1 яйце для змащування пирога зверху
половинка апельсина для прикрашання
цукрова пудра для присипки

Окрім цього можна додавати горіхи, сухофрукти, також можна готувати без шоколаду чи цедри. Варіацій безліч, проте класична кростата готується лише із рікоттою в начинці.

Час приготування:
1 година 10 хвилин

Час випікання:
25 хв

Дорого?
Відносно не дорого

Важко?
Зовсім ні



Спершу місимо тісто. Змішуємо в посудині цукор, муку, сіль, додаємо яйце і масло. Далі варіантів два: або самостійно змішувати інгредієнти руками, перетираючи між пальцями до утворення дрібної крихти або скористатись насадкою для міксера.



Приблизно крихта має виглядати так:


Не переживайте,дивлячись на цю гору грудочок,  що тісто не склеїться:) Воно чудово мнеться під руками і його легко зліпити в кульку. Як на мене, то дане тісто легко можна замінити простим "пироговим" тістом: 250 г муки + 30 г холодного масла + 2 ст.л. холодної води + 1 яйце (опційно). Таке тісто є менш жирнішим і більш делікатним, але це справа смаку і не більш. 
Огортаємо тісто для кростати харчовою плівкою, кладемо в холодильник на 30 хвилин, а тим часом готуємо начинку. 


Змішуємо рікотту, яйця, цукор, цедру, крохмаль (можете підмішати 1 ст.л. муки, якщо немає), ванілін, досить грубо ріжемо шоколад. Гарно вимішуємо все ложкою або вінчиком (я скористалась другим).  Маса повинна бути однорідною, гладкою. 
Кілька слів про рікотту. Сумнівно, що її можна (або варто) замінити будь-яким іншим сиром. Рікотта робиться з сироватки, яка залишається після моцарели, має ледь солодкавий присмак і дуже ніжну текстуру. Жоден домашній сир не зможе повністю її замінити, хоча безумовно вийде також смачно. Між іншим, 250 г рікотти обійшлись мені в приблизно 22 гривні. 




Дістаємо тісто з холодильника, розкачуємо або розминаємо пальцями в формочку, акуратно викладаємо стінки, якщо залишилось тісто - можна використати як декорацію. 


Викладаємо масу, стараємось викласти так, щоб хоча б 1 см тіста виглядав поверх сирної маси. Загортаємо до середини. Можемо додатково збити яйце і помастити зверху тісто для гарної скоринки:)


Розігріваємо духовку до 180 градусів, ставимо на 25-30 хв. Для перевірки готовності можна вийняти кростату і злегка потрусити, серединка не має труситись як желе:)
Після випікання залишаємо кростату в формі ще хоча б пів години для "відпочинку" і повного охолодження (при мінусовій температурі вистачить і на 5 хв винести на балкон:). Посипаємо пудрою, прикрашаємо апельсинами або іншими фруктами чи горіхами.



Їмо пиріг до останньої крихти!:)





Немає коментарів:

Дописати коментар