Полуничний тарт з базиліком


Привіт:) Я сподіваюсь, що ваші вихідні пройшли якнайкраще і у повній безтурботності:) Я ж вчора пережила кулінарну варіацію популярної казки: мій бісквіт після 12 перетворився на йоркширський пудинг, а сирний крем прийшлось піддати тортурам духовки і трансформувати у сирник:) 
Проте не все так погано на планеті Плутон:) Тому сьогодні я познайомлю вас із тартом, який обов'язково здивує ваші смакові рецептори: соковита полуниця в тандемі із свіжим базиліком, на легкому заварному кремі та делікатному тісті. І, оскільки, сезон трускавок вже майже закінчується - цей яскравий тарт легко може стати окрасою завершення сезону.

Отже, нам потрібно:

Для тіста:
100 г масла кімнатної температури
1 яйце
1 склянка муки
1/2 склянки цукру-пудри
сіль

Для крему:
 1 1/2 склянки молока
50 г цукру
4 жовтки
кілька кристаликів ваніліну
2 ст.л. крохмалю або ж муки
пів пучка базиліку

Для сиропу:
1/2 склянки води
1 склянка цукру
пів пучка базиліку

А також:
1 кг полуниці
свіжий базилік для прикраси

Час приготування:
2,5 години 

Кількість порцій:
6-8

Важко?
Якщо дотримуватись всіх інструкцій - ні. Навіть грудочки в кремі не зіпсують ваш тарт!;) 


Спершу готуємо тісто. Змішуємо цукор-пудру, муку і щіпку солі. Додаємо масло, розминаємо і перемішуємо виделкою, далі - беремо справу в свої руки:) Розтираємо до дрібної крихти, додаємо яйце, місимо до однорідності. Огортаємо харчовою плівкою і кладемо в морозилку щонайменше на годину. Потім витягуємо, розкачуємо, а далі розминаємо пучками пальців у форму для випічки (попередньо варто застелити форму пергаментом), тісто повинне бути дещо крихким.  Проштрикуємо видекою майбутній корж по всій поверхні. Кладемо форму з тістом в холодильник приблизно на 30 хвилин. Тимчасом готуємо крем.



Вливаємо в каструлю молоко, кидаємо до нього порізаний базилік (не забудьте перед тим обрізати стебла:). Ставимо на середній вогонь. Перед тим як молоко закипить виймаємо базилік з каструлі. Забираємо каструлю з вогню.
У ємкості розтираємо жовтки з цукром, додаємо ванілін, муку або крохмаль. Вінчиком розтираємо до однорідної кремової консистенції. Далі - працюємо швидко. Поволі вливаємо молоко у отриману суміш, іншою рукою розтираєм щоб не було грудочок. Ставимо знову на повільний вогонь, постійно перемішуємо і гріємо десь 5 хвилин. Не переймайтесь, якщо раптом грудочки все ж появляться:) Порада для перфекціоністів: грудочки зникнуть, якщо перетерти крем через сито, але варто не заморочуватись цим - полуниця приховає всі недоліки крему. Вони, до речі, аж ніяк не впливають на смак:)
Даємо крему вистигнути. 
Готуємо сироп. Вливаємо воду, кидаємо туди решту порізаного базиліку, потім цукор, варимо кілька хвилин. Забираємо базилік з сиропу. Для ентузіастів: ви можете зігріти воду з цукром, поки він не розтане, потім полити базилік і залишити так на 12 годин, аж тоді забрати листя.


Далі - розігріваємо духовку до 180 градусів. Ставимо основу тарта на середній рівень в духовку і печемо 30 хвилин. Якщо ви боїтесь, що тісто виросте і сповзе вниз по стінках форми, перш ніж класти його в духовку посипте зверху тіста фасолю або ж нут і випікайте так 20 хвилин. Потім витягніть тісто, заберіть груз та поверніть корж в духовку  ще на 10-15 хвилин, поки тісто не стане золотистим. 
Потім, коли корж вистигне, можемо витягнути його (допомагаємо собі ножем:) або ж залишити у формі. Викладаємо зверху крем, далі - порізані скибками полуниці. Поливаємо зверху сиропом, потім прикрашаємо свіжими листочками базиліку:)



Їсти його хочеться до останньої крихти. Свіжий, вміру солодкий, ніжний і дуже літній. Ніколи не могла б подумати, що поєднання полуниці з базиліком дасть такий неочікувано класний результат:)

2 коментарі: