Чорничний пиріг з повітряною меренгою


Серпень застав мене дуже раптово, без жодних прелюдій і попереджень. Я все ще не вдома, пробую впіймати "тут" все краще від останнього місяця літа і, мушу зізнатись, вдається в мене  добре:) 
Сьогодні ж я ділюсь рецептом пирога, на який мене надихнула одна з перших придбаних кулінарних книг про тонкощі приготування десертів Британської кухні (про яку я ще не раз обов"язково напишу). Готувати його можна нашвидкоруч, оскільки він не потребує великої кількості складників. І, зрештою, цей легкий чорничний пиріг вартий уваги хоча б тому, що він прекрасно підсилить смак зникаючого літа...

Для приготування чорничного пирога з меренгою потрібно:

Для тіста:
70 г холодного масла
3 жовтки
1 1/2 склянки муки
1/2 склянки цукру або цукру-пудри
сіль
2 ст. л. води

Для начинки:
600-700 г чорниці
1 склянка цукру
20 г масла

Для меренги:
3 білки (свіжі і холодні)
1 склянка цукру або цукру-пудри

Час приготування:
2 години

Час випікання:
1 година

Важко?
Ні, але є певні нюанси:) Про них детально описано в тексті


Спершу пересипаємо чорницю цукром і відставляємо в сторону, щоб стак сік.
Далі готуємо тісто. Змішуємо сухі складники (муку, цукор, щіпку солі). Краще використовувати цукор-пудру, але звичайний цукор-пісок підійде також. Далі додаємо масло і гарно перетираємо пальцямі до утворення крихти.
Відділяємо жовтки від білків, білки ставимо в  холодильник. Жовтки вливаємо до тіста (без них можна було б і зовсім обійтись, але вони лише покращать тісто і вам не прийдеться потім думати куди б їх застосувати. Безвідходне виробництво!:). Доливаємо води, підмішуємо муку при потребі. Місимо дооднорідності, далі огортаємо харчовоюплівкою і ставимо в холодильник (десь на 30 хвилин).




Займаємось ягодами. За той час поки ми готували тісто на дні посудини із чорницею мало б зібратись вже досить багато соку. Виливаємо його в окрему ємкість. Потім варто додати до нього шматок масла і підігріти у мікрохвильовій пічці, дати остигнути.


Тісто розкачуємо, викладаємо  у форму, робимо дірочки виделкою. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Печемо тісто десь 15 хвилин на середньому рівні.


Далі - витягуємо форму з тісто з духовки, викладаємо чорницю, заливаємо нещодавно отриманим сиропом із соку та масла. Сироп допоможе серединці не розтикатись. Якщо ви все ж боїтесь, що корж намокне - спробуйте притрусити дно пирога манкою (вона вбере зайву вологу). 


Ставимо пиріг в духовку на пів години, тим часом збиваємо білки. Рекомендую робити це так: додаємо щіпку солі до білків (це допоможе їм тримати форму), починаємо збивати на маленьких оборотах поступово збільшуючи їх. Цукор підсипаємо маленькими порціями. Потім можемо перевернути ємкість у якій готували безе і порадіти наскільки безсильна гравітація перед добре збитими білками:) 


Пиріг витягуємо, чекаємо хвилин 10, потім акуратно викладаємо безе і ще раз повертаємо пиріг в духовку ще на 20 хвилин. Далі даємо остигнути і вуаля:)



Ідеальний літній десерт:)





Немає коментарів:

Дописати коментар