Йоркширський пудинг і домашній печінковий паштет



Йоркширський пудинг - мабуть один з найвідоміших представників традиційної англійської кухні, який мешканці Великобританії люблять їсти щонеділі. Є у них традиційний Sunday Roast, щось на зразок основного недільного прийому їжі, святкової вечері вихідного дня тощо. Особисто в мене з цим пудингом було пов'язано чимало помилкових уявлень, "пудинг" для мене - це неодмінно солодкий десерт з яєць, цукру, борошна, із фруктами або шоколадом. Однак йоркширський пудинг виявився поєднанням лише яєць, молока (або ж води), борошна та дрібки солі. Готується швидко, росте мов на дріжджах. Пекти таких пудинг цікаво і легко:) Подавати його можна з чим завгодно: від яловичини чи птиці до різноманітних солодких додатків, з повидлом, пудрою тощо. Я ж вирішила приготувати смачнющий домашній печінковий паштет. 

Інгредієнти для пудинга:

3 яйця
склянка молока (~250 мл) або води
склянка муки (~200 г)
дрібка солі
соняшникова олія

Час приготування:
25 хв

Час випікання:
до 25 хв при температурі 190 градусів

Важко?
Зовсім ні, приготувати зможуть навіть початківці. Спеціальний інвентар не потрібний. Я використала формочки для кексиків, але підійдуть будь які жаростійкі форми. Головне, щоб форма була глибока хоча б на 5 см. 

Дорого?
Всі шість здоровенних пудингів, діаметром приблизно по 8-10 см, висотою від 6 см обійшлись мені десь у 20 гривень.



Знаходимо на кухні глибоку посудину (нам прийдеться інтенсивно перемішувати вінчиком), висипаємо туди муку, виливаємо молоко, розбиваємо яйця, додаємо сіль. Енергійно змішуємо інгредієнти до повної однорідності.


Джеймі Олівер навчив мене маленької хитрощі, щоб пудинг вдався і не розчарував. Змішувати інгредієнти потрібно доти, доки не буде грудочок на задній стороні ложки. І не переживайте, що тісто дуже рідке, воно повинно стікати легко. Методом з ложкою можна перевіряти будь-яке рідке тісто (наприклад на налисники).


Маленька пауза:) Відтепер у "Сніданку на Плутоні" буде корисна. сподіваюсь, новація. Я вирішила писати про продукти, які використовую в приготуванні на своїй кухні. Я часто щось печу-запікаю-готую, люблю пробувати нове, тому така ініціатива мала б стати корисною для тих, хто любить готувати вдома. Планую робити порівняння кількох виробників, старатимусь бути максимально об'єктивною і чесною. Така ініціатива, сподіваюсь, також допоможе бути більш уважним до продуктів споживання як мені, так і вам:)
Чи цікаво було б вам читати про це? Буду дуже рада почути ваші відгуки!


Моє перше враження буде про українських виробників молока. Молоко займає чимале місце в раціоні: ми варимо з ним кашу, додаємо в тісто, п'ємо з упаковки не відходячи від холодильника, додаємо в каву тощо. Відносно до нещодавна я часто купувала молоко від компанії "Люстдорф" (це ті,які виготовляють серію "Селянське", а ще "Бурьонку" і "На здоровье" як виявилось). Мені подобалось молоко під брендом "Селянське". Проте нещодавно я зауважила одну річ, яка мене засмутила: термін придатності цього молока складав 4 (чотири!) місяці від дати виготовлення. Тому я вперто вирішила знайти ідеального виробника. Ним виявились двоє: "Молокія" (від Тернопільського молокозаводу) та "Яготинське" (від Яготинського маслозаводу). Для йоркширського пудинга знайшлось перше. І "Молокія", і "Яготинське" роблять по-справжньому смачне молоко, з терміном придатності до 10 днів (відчуваєте різницю, правда?). "Яготинське" випускає зручну півтора літрову упаковку, яка стане незамінною, якщо Ви багато готуєте і сім'я у вас чималенька:)
1 літр "Молокії" із 3,6% жирності обійшовся мені приблизно в 15 гривень в одному з місцевих супермаркетів.


Далі - порада щодо вибору олії. Для йоркширського пудинга потрібно досить багато хорошої олії. Найкраще, на мою думку, підійде не рафінована "Чумак" (32-33 гривні за 900 мл). Вона не вигорає швидко на відміну від "Олейни", яка коштує на 1-2 гривні дешевше, але якої потрібно більше для смаження/запікання.
Для пропоколу: всі враження від продуктів та виробників - мої особисті. Прошу не сприймати це як рекламу, а як пораду, яка базується лише на власному досвіді. 


Повертаємось безпосередньо до приготування:) Розігріваємо духовку до 190 градусів. У формочки наливаємо олію, десь трошки менше як на 1/4. Ставимо в духовку на 15 хвилин. Ти часом переливаємо тісто у посудину з носиком (мені цього робити не прийшлось, оскільки я готувала тісто зразу в такій:). Дуже і дуже обережно витягуємо розпалену форму з духовки і заливаємо в олію тісто. Повільно і впевнено. Піставляємо ложку для того аби тісто не скапувало на форму (буде горіти під час випікання!). Ставимо майбутні пудинки в духовку і не відкриваємо її, наскільки б дивним Вам не здавалось те, що там відбуватиметься:) На наступні 25 хвилин моя духовка перетворилась на хімічну лабораторію: деякі пудинги виросли на 10 см!


А от і половинка одного з моїх найнайперших йоркширських пудингів. Всередині вони повітряні, слоїсті, м'які.


Класичний йоркширський пудинг майже не має смаку. Ви можете його їсти буквально з чим завгодно і все буде смачно. Для мене особисто йокширський пудинг не став відкриттям року чи ще щось...мені подобаються більш крихкіші і легші страви, а цей пудинг виявився занадто...ммм..масним для мене:) 
Проте приготувати його вдалось з першого разу, і я малюю собі маленький +1 в кулінарних досягненнях:)


Як я вже казала, з пудингом подаватиму сьогодні печінковий паштет. мушу признатись, що я по-справжньому люблю субпродукти. Мені подобається салат з сердечок, який робить моя мама, подобаються зупи, паштети, теплі додатки до гарніру з печінки...Якщо готувати вміло і правильно - смак буде чудовим:)

Для паштету треба зовсім не багато інгредієнтів:

400 г курячої печінки
2 зубчики часнику
2 середні цибулини
50 г масла
1 ч.л. прованських трав (або будь-якої іншої улюбленої приправи)
сіль

Час приготування:
20 хвилин + час на остигання

Важко?
Ні

Дорого?
0,5 кг печінки обійшовся мені в 24 гривні в одному місцевому магазині "Фермерське м'яско ", 1 кг цибулі у 9 гривень.



Перед приготуванням знімаємо з печінки зайву плівку, добре промиваємо холодною водою. Ні в якому разі не солимо. Цибулю і часник дрібно ріжемо, кидаємо на сковорідку, доводимо до золотистого кольору. Далі додаємо печінку, обсмажуємо по кілька хвилин з кожної сторони, зменшуємо вогонь. Можна накрити кришкою хвилин на 10. Додаємо трави, далі солимо і доводимо до готовності, тут важливо не перестаратись (печінка повинна залишатись м'якою і ледь-ледь рожевою всередині!), інакше продукт буде жорстким і твердим на смак.


Далі кладемо все в блендер, працюємо його ручним аналогом, користуємось міксером чи розминаємо виделкою:) Доводимо до однорідності.

Далі мастимо паштет на пудинг і розпливаємось посмішкою від смакоти:)


Отак і закінчилось моє знайомство з йоркширським пудингом. Із домашнім паштетом, склянкою молока і безподобною книжкою Тіма Бартона:)
Всім добра на вихідних!:)


2 коментарі:

  1. Вау, кльовий рецепт!:) Дякую за таку смакоту! Бажаю Вам нових звершень та натхнення!:)
    Я також люблю готувати, завжди всьо виходить, а от нещодавно спробувала паштет з грибочків, такий смачнющий вийшов!:) Чоловік мало не кожного тижня тепер просить його!:)
    Можливо і Ви вподобаєте цей неповторний смак!:)

    ВідповістиВидалити