Пиріг з курятиною, грибами та листковим дріжджовим тістом

Поки я думала над легким весняним рецептом, з великою кількістю зелені і свіжими овочами - погода вирішила зіпсуватись, щедро полити холодним дощем, захмарити небо і заставити одягнутись тепліше. А ще в похмурі і холодні дні готувати мені, наприклад, зовсім ліньки.
Тому сьогоднішній пиріг - спрощена варіація традиційного англійського pot pie (пирога з горщика, який тістом покривають лише зверху). пекти його швидко і легко, а більшість інгредієнтів для пирога знайдеться у кожному холодильнику.


Мені здається, що частково я цей рецепт пишу для того, аби похвалитись своєю формою для запікання. Цей подарований кролик (дякую!:) подорожував зі мною майже дві тисячі кілометрів, встиг пожити в готельному номері, аж поки гордо не оселився на моїй кухні. 

Але я не про це, я про рецепт сьогоднішнього пирога:

1 кг курятини (в моєму випадку це філе, дві великі грудки)
200 г дрібних печериць (можна і більше)
200 г листкового дріжджового тіста  
1 яйце
150 г сметани
1 середня цибулина
1 пучок кропу
суміш трав
сіль

Також в пиріг можна додавати найрізноманітніші овочі, зелений горошок тощо.

Час приготування: 
1 година (звісно, сюди не входить час розморожування тіста, якщо маєте готове)

Важко?
Ні, можна робити з заплющеними очима, жодних спеціальних навичок приготування цього пирога не потребує


Дорого?
Відносно не дорого. Кілограм курячого філе - 57 гривень, міні печериці обійшлись ~ у 36 гривень за кг. Ціна сметани залежить від виробника, якому надаєте перевагу. Вартість листкового дріжджового тіста вагою 400-500 г коливається від 21 до 25 гривень в залежності від марки. В мене знайшлась в морозилці половинка тіста від виробника "Кожен день" (можна знайти в Ашані). 



Курятину солимо, перчимо, мішаємо з травами, ріжемо досить крупними смужками, кладемо в сотейник з невеликою кількістю олії, щоб лише частково приготувати. М'ясо має стати білим, без рожевого. Загалом це займає хвилин 10, головне не тримати на вогні надто довго.


"М'яса дай! Як потім?!"

Печериці добре миємо, не чистимо, ріжемо пластами. Додаємо до курки на хвилин 5. Далі виймаємо все і відставляємо. В той же ж сотейник, на маленькому вогні, вливаємо сметану, ріжемо кріп, додаємо дрібку солі. Повертаємо в сотейник курку з грибами, перемішуємо, тримаємо хвилину-дві, виключаємо вогонь. 


Потім, начинку викладаємо у форму. Розкачуємо або розминаємо тісто, викладаємо зверху. 
Купувати готове тісто зовсім не соромно і не страшно:) Як на мене, то листкове тісто вигідніше купити, аніж робити самому. Звісно, не можна бути впевненим в якості інгредієнтів, проте це гарна альтернатива, коли бракує часу чи натхнення стояти на кухні. Між іншим,  не надто довіряю виробникам типу "Премія" чи "Кожен день", просте тісто останнього мене цілком підійшло по якості.
Якщо ви не любите листкового тіста, не хочеться купувати, а самому робити - задовго, то в цьому пирозі його легко замінити на просте пісочне. Тільки час випікання в такому випадку, звісно, зменшити. 


Зверху пирога робимо гарні надрізи, змащуємо збитим яйцем. Розігріваємо духовку до 220 градусів і ставимо пиріг хвилин на 30.


Коли тісто добряче підрум'яниться - витягуємо пиріг, чекаємо хвилин 10 і ріжемо шматками прямо в формі пам'ятаючи, що дна як такого немає:)


Цей простий пиріг з курятиною і грибами - ідеальний варіант для суботнього обіду, сніданку на природі, та гарна ідея, якщо ви чекаєте гостей:)



Немає коментарів:

Дописати коментар