Найкращий яблучний пиріг


  Закритий яблучний пиріг, особисто в мене, асоціюється з американським кіно та мультфільмами родом з 50-тих, коли пироги ставили вистигати на підвіконня чи брали з собою на пікнік у плетеному кошику.  І нехай це дещо банально та наївно.  Мій яблучний пиріг - це кілька серій прекрасної "Мілдред Пірс", яка пече неймовірні пироги, і згодом відкриває свою справу, але аж ніяк не "Американський пиріг" про який ви могли подумати:)
   Неодноразово в соцмережах я зустрічала скарги на складність приготування закритого яблучного пирога, оскільки здебільшого він виходить надто мокрим, основа пирога "пливе", не пропікається тощо. Мушу признатись, що закриті фруктові чи ягідні пироги мені теж не завжди вдавались: одного разу мій полуничний пиріг був більше схожим на фруктову запіканку, з якої нещадно витікав сік. Так само було і з персиковим. З часом і практикою в мене нарешті з'явився рецепт, який гарантовано не залишить вас байдужими, врятує пиріг від провалу, збереже весь яблучний сік і врятує вам репутацію найкращого пекаря:)
Окрім цього цей яблучний пиріг неймовірно смачний, ароматний, з тоненьким хрумким тістом.
Готується швидко, так само швидко поїдається і залишає лише найкращі враження. 

Приготуйтесь записувати:)

Для тіста нам потрібно:
380 г муки
дрібка солі
2 ст. л цукру
200-220 г охолодженого масла
чверть склянки льодяної  води
1 яйце

Для начинки:
1,2 кг  яблук твердих сортів, середнього розміру. Я брала сорт Еліза, він природньо солодкий, а це допоможе уникнути додавання зайвого цукру до начинки
60 г цукру
1 ст.л. лимонного соку
20-30 г масла
1 ч.л меленої кориці
1/4 ч.л. мускатного горіха
пів ч.л. крохмалю (опційно)

Для подачі:
Рекомендую запастись улюбленим морозивом:)

Час приготування:
45-50 хв

Час випікання:
45-50 хв при температурі 220 градусів

Важко?
Ні, але варто бути уважним до деталей

Дорого?
1 кг яблук Еліза я купила за 13 гривень. Решта інгредієнтів залежить від вашого улюбленого виробника. Нагадаю, що для випічки я використовую муку "Богумила" (приб. 22 гривні за 2 кг).



     Яблука чистимо від шкірки, вибираємо серединку, ріжемо на четвертинки, потім - не грубими шматочками. Додаємо до них лимонного соку, цукру, посипаємо корицею, мускатним горіхом, гарно все перемішуємо і залишаємо в спокої, щоб яблука пустили сік. Загалом з такої кількості виходить десь чверть склянки соку.
    Яблука твердих сортів вибираємо не з проста. Вони віддають менше соку, значно менше розпадаються під час випікання.



    Змішуємо складники для тіста, масло ріжемо маленькими шматками, вбиваємо яйце, добре перемішуємо і розминаємо виделкою, додаємо води. У нас в посудині утворюється крихта. Далі - замішуємо тісто руками до однорідності. В мене це зайняло хвилин 5, цього достатньо щоб воно стало еластичним. Загортаємо тісто у харчову плівку чи пергаментний папір і відправляємо у морозилку хвилин на 10.


    Далі ріжемо тісто на два однакові шматки: один використаємо як основу, інший - як накриття пирога. Розкачуємо тісто тонко і рівномірно (десь на 2-3 мм). Дно форми мастимо маргарином чи маслом, присипаємо мукою або ж просто встеляємо пергаментним папером так, щоб він заходив на боки. Викладаємо тісто з запасом (воно повинно ледь виходити за край форми, щоб потім було легше "защіпнути" його.
    Відціджуємо сік з яблук, до нього додаємо масло. Якщо ви боїтесь чергового провалу з пирогом - можете додати для впевненості крохмаль. Цього разу я обійшлась без нього:) Далі - все просто. Якщо у вас є час і натхнення, ви можете прогріти сік з маслом на вогні, час від часу помішуючи або ж спростити собі завдання і просто поставити в мікрохвильову піч на 5 хвилин. Сік із цукром, а отже висока температура карамелізує його і в результаті ми отримаємо тягучу субстанцію, яка прекрасно доповнить смак яблук, а крім того зауважте - жодна крапля яблучного соку не пропаде даремно!
    Яблука викладаємо на основу гіркою, поливаємо щойно отриманим карамельним соком.


    Накриваємо тістом зверху, заправляємо крає, а далі - як підказує ваша фантазія:) Можна сформувати край пальцями, можна - виделкою, або ж знайти серед 1001 ролика на YouTube найкрутіший спосіб прикрашання пирогів:) Робимо в центрі пирога надрізи (знову ж таки - які завгодно).
    Розігріваємо духовку. Огортаємо краї пирога фольгою (щоб не згоріли) і ставимо пиріг пектись хвилин на 45. Через 20 хвилин після початку випікання фольгу можна зняти. Таке тісто не боїться відкритої духовки, тому робити це можна сміливо.



    Ііііііі...Результат!


    Всередині пиріг залишився соковитим і ніжним, проте тісто зберегло форму, гарно пропеклось і не розмокло. В результаті виходить дуже смачно, неймовірно ароматно і делікатно.


    А якщо додати до пирога ще й кульку морозива - можна і зовсім не зупинитись на одному шматку і відразу вм'яти пів пирога:) Найкраще додавати морозиво, коли пиріг ще ледь теплий.


    І наостанок.."Сніданок на Плутоні" має від нещодавна свою сторінку у Facebook. Там ви можете слідкувати за новими дописами ще зручніше, а ще ділитись з друзями записами:) Також я анонсую появу нових записів у блозі в Instagram. Також ви завжди можете писати мені листи сюди: parasolja@gmail.com

    Також з'явилась сторінка Рецепти у навігації блогу, там ви можете легко шукати цікаві для вас рецепти не гортаючи всі сторінки і не мандруючи тегами. Поки рецептів тут ще зовсім мало, але я активно працюю над цим!:)

Підписуйтесь, лайкайте, пишіть листи і нехай вам завжди буде смачно!:)

"Сніданок на Плутоні" у Facebook
Я в Instagram

Немає коментарів:

Дописати коментар